Placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym

Delikatne, smaczne i sycące placuszki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego to fajny pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację. Placki są ciekawe w smaku i niezwykle aromatyczne.

Przepis na placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym jest bardzo prosty. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, więc jest to świetna opcja kiedy potrzebujemy przygotować coś treściwego na szybko. Zapraszam na przepis!

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas smażenia: 20 minut | Liczba porcji: 10-12 sztuk

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przyprawy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody.

2. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Przekładamy do ziemniaków.

3. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy.

4. Kolejno wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie całość mieszamy do połączenia.

5. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje masy i formujemy cienkie, zgrabne placuszki.

6. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

7. Gotowe placuszki podajemy z dowolnym, ulubionym sosem.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + dziewiętnaście =