Drożdżowe bułeczki z serem

Drożdżowe bułeczki z serem

Drożdżowe bułeczki z serem to przekąska, której nikt się nie oprze. Taka pulchniutka drożdżówka skusi każdego łakomczucha i nie tylko. Ciasto jest bardzo delikatne i długo zachowuje swoją świeżość. Nadzienie serowe nadaje całej drożdżówce jeszcze lepszego smaku.  

Zapraszam wszystkich miłośników drożdżówek na pyszne drożdżowe bułeczki z serem. To nasze ulubione bułeczki z dodatkiem twarogu, które są bardzo smaczne a dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru 
  • 40 g  masła
  • 2  jajka
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 500 g sera białego 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego 
  • 1/2 szklanki cukru 

DODATKOWO

  • jajko – do posmarowania 

Sposób przygotowania

  • Mleko powinno być lekko ciepłe. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Zamieszać dokładnie, odstawić na 10 minut.
  • Na stolnicy umieścić mąkę następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1h by podwoiło objętość.
  • Ser zamieszać z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym tworząc nadzienie.
  • Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra.
  • Wykrawać prostokąty, bliżej krótszego boku umieścić sporą łyżeczkę nadzienia. Złożyć jak pieroga, pozostawiając jednak kawałek wolnego ciasta z przodu. Wystające ciasto pokroić na paseczki, którymi należy opleść drożdżówkę.
  • Gotowe drożdżówki posmarować jajkiem i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez 8 – 10 minut, grzanie góra-dół.
bułeczki z serem przepis
bułeczki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.