Kluski leniwe z bułką tartą

Kluski leniwe z bułką tartą

Kluski leniwe z bułką tartą podsmażoną na maśle to popularne danie kuchni polskiej. Są bardzo smaczne, a do tego tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, mąki pszennej i jajka, by w mniej niż 30 minut zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski leniwe można podawać także w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na najlepsze kluski leniwe z bułką tartą, które przygotowywała moja babcia.

KLUSKI LENIWE Z BUŁKĄ TARTĄ PRZEPIS

Składniki / 2 porcje

  • 250 g twarogu
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki + odrobina do podsypania
  • sól

Dodatkowo

  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie tłuczkiem. Następnie dodać do nich twaróg, wbić jajko i mieszając stopniowo dodawać mąkę. 

  2. Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć porcję ciasta i uformować z niego wałek o grubości ok. 2 cm. Wałek delikatnie spłaszczyć i pod skosem pokroić na kawałki.

  3. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.

  4. Kluski wrzucać partiami, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować na wolny ogniu, od momentu wypłynięcia na wierzch  przez ok. 2 minuty. Gotowe kluski wyłowić łyżką cedzakową.

  5. Na patelni roztopić odrobinę masła. Następnie dodać do niego bułkę tartą. Całość chwilę razem podsmażyć do zarumienienia. Wyłożyć na kluski.
Kluski leniwe z bułką tartą przepis
Kluski leniwe z masłem i bułką tartą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 54

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − dziewięć =