Domowe mięso do kebaba

Domowe mięso do kebaba

Dziś mam dla Was prosty przepis na domowy kebab z kurczaka pieczony w piekarniku. Tak przygotowane mięso jest niezwykle aromatyczne (a to za sprawą idealnie dobranych przypraw), mięciutkie i delikatne. Danie doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Zamiast piersi z kurczaka można również wykorzystać mięso z udek kurczaka. Będzie równie pyszne i soczyste. Zobacz jak przygotować pyszne, domowe mięso do kebaba!

DOMOWE MIĘSO DO KEBABA PRZEPIS

Składniki

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • 1 większy ziemniak

Marynata

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka chilli

Przygotowanie

1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kotlety. Każdy z nich rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.

2. Do miski przełożyć wszystkie składniki na marynatę i wymieszać.

3. Następnie marynatą natrzeć dokładnie kawałki kurczaka.

4. Ziemniaka przekroić na pół. Do jednej części wbić patyczki do szaszłyków.

5. Na patyczki nabijać obtoczone w marynacie mięso by powstała wieża.

6. Następnie całość owinąć ciasno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, by mięso przeszło przyprawami.

7. Po tym czasie mięso rozwinąć z foli, przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika na dolną półkę.

8. Piekarnik rozgrzać z mięsem w środku do temperatury 180 stopni. Całość zapiekać przez ok. 100-120 minut, funkcja grzania góra-dół.

9. Po upieczeniu mięso pozostawić w piekarniku na 5-10 minut, by odpoczęło.

10. Gotowego kebaba pokroić ostrym nożem na paseczki i podawać w bułce lub tortilli z warzywami lub z frytkami.

Domowe mięso na kebaba

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − jedenaście =