Przekładaniec chałwowy

Przekładaniec chałwowy

Chałwowy przekładaniec to ciasto, które u nas stało się hitem domowych imprez. Nie ma przy nim dużo pracy, nie wymaga on wielu skomplikowanych składników, a w smaku jest rewelacyjny!

Chałwowy przekładaniec to ciasto, które można przygotować bez piekarnika. Robi się je naprawdę bardzo szybko, ale tak samo szybko znika z talerzy. W naszym domu gości bardzo często i za każdym razem zbiera mnóstwo pochwał. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, na pewno nie pożałujecie, przygotowując go w swoim domu.

CHAŁWOWY PRZEKŁADANIEC – PRZEPIS

Składniki

  • 1000 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g chałwy 
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g masy krówkowej
  • 1 płaska łyżka cukru purdu
  • 2 śmietan-fixy
  • 120 herbatników 
  • 1/2 szklanki prażonych migdałów

Wykonanie

  • Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy masę krówkową.
  • Śmietan fix mieszamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy do masy, mieszamy do połączenia składników. 
  • Na sam koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę, całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część masy, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Znów masa, herbatniki, masa i tak do wyczerpania składników. 
  • Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki, na całą noc. 
Przekładaniec chałwowy
Przekładaniec chałwowy
Przekładaniec chałwowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 3 =