Puszysty biszkopt makowy
Puszysty biszkopt makowy to idealna baza do wielu smacznych wypieków. Łączy w sosie lekkość tradycyjnego biszkoptu z wyrazistym smakiem maku. Dzięki dodaniu do niego maku biszkopt zyskuje wyjątkowy smak, ale i ciekawy wygląd i teksturę.
Przepis na puszysty biszkopt makowy jest niezwykle prosty, praktycznie niczym się nie różni od procesu przygotowania tradycyjnego biszkoptu. Dodany jest do niego jedynie mak. By biszkopt wyszedł idealny, należy pamiętać o tym, by jajka były w temperaturze pokojowej!
Ciasto wiśniowe z makiem to idealny wypiek z wykorzystaniem tego biszkoptu.
PRZEPIS NA PUSZYSTY BISZKOPT MAKOWY
Składniki
- 5 jajek rozmiar L
- 200 g drobnego cukru
- 120 g maku (ziarna)
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
- Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać na wysokich obrotach na puszystą i szklistą pianę.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować tylko do połączenia składników.
- Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej przesypać mąkę, mak i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie góra-dół.