Puszysty biszkopt makowy

Biszkopt makowy przepis

Puszysty biszkopt makowy to idealna baza do wielu smacznych wypieków. Łączy w sosie lekkość tradycyjnego biszkoptu z wyrazistym smakiem maku. Dzięki dodaniu do niego maku biszkopt zyskuje wyjątkowy smak, ale i ciekawy wygląd i teksturę.

Przepis na puszysty biszkopt makowy jest niezwykle prosty, praktycznie niczym się nie różni od procesu przygotowania tradycyjnego biszkoptu. Dodany jest do niego jedynie mak. By biszkopt wyszedł idealny, należy pamiętać o tym, by jajka były w temperaturze pokojowej!

Ciasto wiśniowe z makiem to idealny wypiek z wykorzystaniem tego biszkoptu.

PRZEPIS NA PUSZYSTY BISZKOPT MAKOWY

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g maku (ziarna)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

  1. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać na wysokich obrotach na puszystą i szklistą pianę.

  2. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować tylko do połączenia składników.

  3. Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 

  4. Do masy jajecznej przesypać mąkę, mak i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. 

  5. Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie góra-dół. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 68

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć − jeden =