Ekspresowe rogaliki na słono

Ekspresowe rogaliki na słono

Kto powiedział, że rogaliki muszą być jedynie na słodko? Dzisiaj mam dla Was propozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę.

Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego na wieczór. Serdecznie polecam wypróbować!

ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 12 plastrów żółtego sera
  • 12 plastrów szynki
  • kilka łyżek ketchupu
  • 1 jajko
  • czarnuszka

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane kawałki podzielić na małe trójkąty (takie jak na rogaliki).

2. Każdy z trójkątów posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć plaster sera oraz szynki.

3. Kawałki ciasta zawinąć, zaczynając od szerszego końca.

4. Rogaliki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego posmarować roztrzepanym jajkiem i na koniec posypać czarnuszką.

5. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

szybkie rogaliki na słono
przepis na rogaliki na słono

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *