Ekspresowe rogaliki na słono
![Ekspresowe rogaliki na słono](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2023/01/Ekspresowe-rogaliki-na-slono.jpg)
Kto powiedział, że rogaliki muszą być jedynie na słodko? Dzisiaj mam dla Was propozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę.
Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego na wieczór. Serdecznie polecam wypróbować!
ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 12 plastrów żółtego sera
- 12 plastrów szynki
- kilka łyżek ketchupu
- 1 jajko
- czarnuszka
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane kawałki podzielić na małe trójkąty (takie jak na rogaliki).
2. Każdy z trójkątów posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć plaster sera oraz szynki.
3. Kawałki ciasta zawinąć, zaczynając od szerszego końca.
4. Rogaliki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego posmarować roztrzepanym jajkiem i na koniec posypać czarnuszką.
5. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
![szybkie rogaliki na słono](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2023/01/rogaliki-na-slono-przepis.jpg)
![przepis na rogaliki na słono](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2023/01/rogaliki-na-slono.jpg)