Ekspresowe rogaliki na słono

Ekspresowe rogaliki na słono

Kto powiedział, że rogaliki muszą być jedynie na słodko? Dzisiaj mam dla Was propozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę.

Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego na wieczór. Serdecznie polecam wypróbować!

ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 12 plastrów żółtego sera
  • 12 plastrów szynki
  • kilka łyżek ketchupu
  • 1 jajko
  • czarnuszka

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane kawałki podzielić na małe trójkąty (takie jak na rogaliki).

2. Każdy z trójkątów posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć plaster sera oraz szynki.

3. Kawałki ciasta zawinąć, zaczynając od szerszego końca.

4. Rogaliki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego posmarować roztrzepanym jajkiem i na koniec posypać czarnuszką.

5. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

szybkie rogaliki na słono
przepis na rogaliki na słono

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − dwadzieścia =