Ciasto Gargamel

Ciasto Gargamel to bardzo smaczne ciasto o dosyć nietypowej i śmiesznej nazwie. Wszystko dzięki ciemnym herbatnikom, które dekorują wierzch ciasta.

Ciasto Gargamel składa się z ciemnego biszkopta przełożonego masą budyniową, galaretki z dodatkiem malin oraz pokruszonych herbatników kakaowych, które nadają mu chrupkości i ciekawego smaku. Ciasto jest delikatne, idealnie słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję, a także jako słodki deser do popołudniowej kawy.

Macie ochotę na małe co nieco? Ciasto Gargamel z pewnością Wam posmakuje!

PRZEPIS NA CIASTO GARGAMEL

Składniki

Masa budyniowa

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Biszkopt

  • 2/3 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Galaretka

  • 350 g malin mrożonych
  • 1 galaretka o smaku malinowym

Dodatkowo

  • 8 herbatników kakaowych

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 22×32 wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodać żółtka.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy jajecznej.
  • Powstałą masę wyłożyć na formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec przez ok. 30 minut do suchego patyczka.
  • Przestygnięty biszkopt przeciąć na pół.
  • Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Następnie dodać do niej mrożone maliny. Całość odstawić do lekkiego stężenia.
  • Lekko stężałą galaretkę rozprowadzić na biszkopcie.
  • 200 ml mleka wymieszać ze sproszkowanym budyniem i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać mieszankę budyniową i mieszać. Gotować do powstania gęstej masy.
  • Masło utrzeć na puch, następnie ciągle ubijając dodawać przestygnięty budyń.
  • Ok. 3/4 masy budyniowej rozprowadzić na galaretce. Całość przykryć drugim płatem biszkopta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą i udekorować pokruszonymi herbatnikami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 5 =