Ciasto Maltikeks

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto maltikeks bez pieczenia. To jego wykonania potrzeba zaledwie kilku składników: sera z wiaderka, śmietany kremówki i galaretek krystalicznych. Spód ciasta stanowią ciemne herbatniki, a wierzch chrupiące i zapewne każdemu dobrze znane kuleczki maltikeks.

Ciasto jest lekkie i delikatne, a zarazem słodkie i chrupiące. Wszystko dzięki czekoladowym kuleczkom, które nadają temu deserowi oryginalnego i wyjątkowego smaku.

Do przygotowania tego ciasta namówiła mnie moja bratanica, nie mogłam jej odmówić. Sama uwielbiam te czekoladowe kuleczki. Jak zacznę je jeść, to nie mogę przestać. Podobnie jest z tym ciastem maltikeks, ciężko skończyć na jednym kawałku.

PRZEPIS NA CIASTO MALTIKEKS

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto maltikeks bez pieczenia. Szybkie, łatwe, smaczne, czego chcieć więcej?

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml wody
  • 120 g ciemnych kuleczki Maltikeks

Wykonanie

  • Galaretkę przeźroczystą rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkim cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodawać serek twarogowy. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Gotową masę wstawić na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć.
  • Blaszkę 24×24 cm wyłożyć folią spożywcza lub papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę. Wierzch ciasta udekorować kuleczkami Maltikeks. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.










Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *