Idealne ciasto na naleśniki

Naleśniki to jedno z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić. Do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce.

Naleśniki uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Można przygotować je na milion sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie. Najważniejsze w naleśnikach jest jednak smaczne ciasto. Jak je zatem zrobić, aby było perfekcyjne? Odpowiednie proporcje składników to klucz do sukcesu! Zapraszam na przepis na idealne naleśniki, które zawsze wychodzą. Koniecznie przygotujcie według tych proporcji.

PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1.5 szkl. mleka
  • 1.5 szkl. gazowanej wody
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z solą. Dodać przesianą przez sito mąkę oraz wodę zmieszaną z mlekiem. Mikserem lub trzepaczką połączyć składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

  2. Patelnię rozgrzać i posmarować cienko olejem używając do tego silikonowego pędzelka.

  3. Na patelnię wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić je po całej powierzchni (ciasta powinna być cienka warstwa). Smażyć z dwóch stron parę minut do zarumienienia. W ten sposób usmażyć wszystkie naleśniki.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *