Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem mozzarella
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem mozzarella to wyjątkowe danie, godne uroczystego rodzinnego obiadu. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego pożywna i syta.
Nasza zapiekanka obiadowa składa się z ugotowanego makaronu i doprawionego przyprawami, smażonego mięsa mielonego. Do tego pieczarki, cebula, kukurydza i oczywiście ser mozzarella. Połączenie tych składników idealnie do siebie pasuje i daje smak po prostu niepowtarzalny. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad, to ten przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami i serem mozzarella będzie doskonałym wyborem.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI I SEREM MOZZARELLA
Składniki
- 200 g makaronu rurki
- 400 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula
- garść kukurydzy
- 6 łyżek sosu pomidorowego
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- papryka słodka
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodzie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić.
2. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła.
3. Na patelnię z cebulą wyłożyć mięso i dodać przyprawy. Smażyć do momentu aż mięso będzie rumiane.
4. Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić na odrobinie masła.
5. Do usmażonego mięsa dodać kukurydzę oraz sos pomidorowy. Wymieszać.
6. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowanym makaronem. Na makaron mięso.
7. Podsmażone pieczarki wyłożyć na mięso, a na wierzch zapiekanki ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
9. Po upieczeniu zapiekankę posypać szczypiorkiem.