Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem mozzarella

zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem mozzarella

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem mozzarella to wyjątkowe danie, godne uroczystego rodzinnego obiadu. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego pożywna i syta.

Nasza zapiekanka obiadowa składa się z ugotowanego makaronu i doprawionego przyprawami, smażonego mięsa mielonego. Do tego pieczarki, cebula, kukurydza i oczywiście ser mozzarella. Połączenie tych składników idealnie do siebie pasuje i daje smak po prostu niepowtarzalny. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad, to ten przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami i serem mozzarella będzie doskonałym wyborem.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI I SEREM MOZZARELLA

Składniki

  • 200 g makaronu rurki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula
  • garść kukurydzy
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • papryka słodka
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodzie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić.

2. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła.

3. Na patelnię z cebulą wyłożyć mięso i dodać przyprawy. Smażyć do momentu aż mięso będzie rumiane.

4. Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić na odrobinie masła.

5. Do usmażonego mięsa dodać kukurydzę oraz sos pomidorowy. Wymieszać.

6. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowanym makaronem. Na makaron mięso.

7. Podsmażone pieczarki wyłożyć na mięso, a na wierzch zapiekanki ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella.

8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

9. Po upieczeniu zapiekankę posypać szczypiorkiem.

zapiekanka makaronowa z pieczarkami
zapiekanka obiadowa z serem mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.