Ciasto murzynek

ciasto murzynek

Murzynek to pyszne i mocno czekoladowe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Jest super proste w wykonaniu, a do tego smakuje wspaniale.

Murzynek z tego przepisu jest puszysty, wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na różne uroczystości. Z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom.

Ciasto murzynek pięknie pachnie i doskonale wygląda. Dobrze się go kroi i ma przyjemny kakaowy smak. Przepis na ciasto murzynek spodoba się szczególnie tym, którzy lubią proste i subtelne w smaku wypieki.

PRZEPIS NA CIASTO MURZYNEK

Składniki

Na tortownicę o średnicy 20 cm

Ciasto:

  • mąka – 150 g
  • jajka – 2 sztuki
  • masło – 80 g
  • cukier – 100 g
  • gorzka czekolada – 100 g
  • mleko – 125 ml
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Polewa:

  • czekolada mleczna – 100 g
  • masło – 30 g

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

1. W rondelku umieszczamy masło. Dodajemy kostki czekolady i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż otrzymamy jednolitą masę.

2. Garneczek ściągamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy do połączenia składników.

3. Jajka ubijamy z dodatkiem cukru.

4. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

5. Do mąki dodajemy ubite jajka i masę czekoladową. Całość mieszamy przy użyciu miksera lub rózgi.

6. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka.

7. Przygotowujemy polewę: do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę oraz masło. Ciągle mieszając podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy ciasto. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

ciasto murzynek przepis
przepis na ciasto murzynek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × cztery =