Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna to bardzo smaczny wypiek, którego musicie skosztować. Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis, który znalazłam na blogu PRZEPISKI.PL. Nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmodyfikowała. Ciasto przygotowałam w większej blaszce, oraz dodałam więcej śmietanki kremówki do masy.

Ciasto Balladyna składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, przełożonego masą serową, herbatnikami i masą kajmakową. Słodki smak ciasta przełamują maliny w galaretce malinowej.

Ciasto jest bardzo smaczne, wysokie, może posłużyć nawet jako tort urodzinowy. Dzięki różnorodnym warstwom smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto Balladyna idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie idealnym wyborem na każde święta, czy inne okazje w ciągu roku. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO BALLADYNA

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

MASA

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • około 50 herbatników maślanych
  • 750 ml gorącej wody

Przygotowanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier. Po uzyskaniu szklistej i puszystej masy zaczynamy dodawać żółtka, robiąc to powoli i stopniowo. Miksujemy do połączenia składników na niskich obrotach.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do blaszki 24×35 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, odstawić na bok. W osobnej misce zmiksować twaróg z cukrem pudrem. Ciągle miksując na małych obrotach wlać przestygniętą żelatynę. Następnie dodać ubitą śmietankę i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę podzielić na dwie części.
  • W 750 ml gorącej wody rozpuścić galaretki malinowe, odstawić do przestygnięcia. Po przestygnięciu dodajemy do niej maliny i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Ciasto Balladyna – wykonanie

  • Na jeden płat biszkopta wyłożyć połowę przygotowanej masy serowej. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników maślanych, na których należy rozprowadzić masę kajmakową. Kolejno ułożyć kolejną warstwę herbatników a na nich wyłożyć drugą część masy serowej. Całość przykryć drugim płatem biszkopta.
  • Na biszkopt wykładamy lekko tężejącą galaretkę z dodatkiem malin. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Ciasto Balladyna przepis
przepis na ciasto balladyna

“Komentarz do Ciasto Balladyna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.