Zapiekanka obiadowa z tortellini i pieczarkami

Zapiekanka obiadowa z tortellini i pieczarkami

Tortellini to nic innego jak włoskie prożki, które można zakupić z różnym nadzieniem. Dzięki temu za każdym razem przygotowując z ich dodatkiem sałatkę, zapiekankę czy inne danie, może ono smakować całkiem inaczej. Wszystko zależy od tego, z jakim nadzieniem tortellini wybierzemy.

W tym wpisie zaprezentuję Wam super przepis na pyszną zapiekankę z tortellini i pieczarkami. Jeśli chodzi o nadzienie samych pierożków, możecie wybrać dowolne, wedle smaku i uznania. Sama zapiekanka smakuje naprawdę świetnie. Składa się z prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Taka zapiekanka z tortellini i pieczarkami będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z TORTELLINI I PIECZARKAMI

Składniki

  • 250 g ulubionej szynki
  • 250 g pierożków tortellini 
  • 250 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Następnie wykładamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie masła.
  • Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. 
  • Pierożki tortellini gotujemy al’dante  w wodzie z dodatkiem soli.
  • Szybkę kroimy w kosteczkę, przesypujemy na patelnię z cebulą i pieczarkami. 
  • Następnie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ketchup. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem. Na sam koniec, dodajemy ugotowane pierożki tortellini oraz starty na tarce ser żółty, delikatnie mieszamy. 
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piernika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut. 
Zapiekanka z tortellini i pieczarkami
Zapiekanka z tortellini przepis
Zapiekanka obiadowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.