Truskawkowiec Teściowej

Truskawkowiec Teściowej

Truskawkowiec Teściowej to bardzo delikatne i puszyste ciasto, które rozkocha Was w sobie, już po pierwszym kęsie. Jest bardzo lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnego musu truskawkowego i pysznej masy na bazie śmietanki kremówki.

Ciasto truskawkowiec teściowej to wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego gościa. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWIEC TEŚCIOWEJ

Składniki

BISZKOPT

  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* składniki na 1 biszkopt, należy upiec dwa takie biszkopty

MASA TRUSKAWKOWA

  • 300 ml wrzącej wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 g truskawek mrożonych

MASA ŚMIETANOWA

  • 800 ml śmietany 30%-36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru

DODATKOWO

  • 250 g marmolady
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wody

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę jajeczną przelać do blachy 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.

MUS TRUSKAWKOWY

  • Truskawki należy lekko rozmrozić i zblendować na mus. W gorącej wodzie rozpuścić galaretki truskawkowe, odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętej galaretki wlać mus truskawkowy, wymieszać. Tężejący mus wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Całość wstawić do lodówki.

MASA ŚMIETANOWA

  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, lekko przestudzić, dodać do śmietanki, wymieszać. Połowę śmietanki przełożyć na masę truskawkową. Całość przyłożyć biszkoptem, lekko docisnąć.

GALARETKA

  • Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Marmoladę rozsmarować na biszkopcie.
  • Na marmoladzie rozsmarować pozostałą masę śmietanową.
  • Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Truskawkowiec Teściowej przepis
Truskawkowiec Teściowej przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Komentarze do “Truskawkowiec Teściowej”

  1. Przepis ma błąd w składnikach podane jest 300 ml wody a w przygotowaniu 800 dzięki temu moja masa truskawkowa poszła w piz…

    1. W przepisie jest wszystko dobrze 🙂 Galaretki truskawkowe, które dodajemy do musu rozpuszczamy w 300 ml wody. Galaretki truskawkowe, które idą na wierzch ciasta rozpuszczamy w 800 ml wody 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × dwa =