Tradycyjne Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to najpopularniejsze przetwory na zimę, które przygotowywane są praktycznie w każdym domu. Oczywiście można zakupić gotowe ogórki kiszone w każdym sklepie, jednak nie smakują one tak samo, jak te, które przygotujemy sami. Wówczas wiemy, co jemy, mamy pewność, że produkty, których używamy, są dobrej jakości a ogórki ze sprawdzonego źródła.

Przepis na tradycyjne ogórki kiszone jest banalnie prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania ich w swoim domu. Nawet jeśli będą to wasze pierwsze w życiu ogórki kiszone. Bez obaw, na pewno wyjdą smaczne.

Jak kisić ogórki?

Proces ten jest naprawdę bardzo łatwy. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości ogórki. Ważne także, aby były świeże, a także niezbyt duże.

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 pęczek kopru
  • ok. 20 cm korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 l wody

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie.
  • Korzenie chrzanu obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Czosnek podzielić na piórka, a każde z nich obrać z łupinek.
  • W każdym słoiku umieścić koper, czosnek, oraz kawałek chrzanu. Następnie ułożyć ogórki, jasną stroną pionowo do góry. Można między nimi powkładać pozostały koper, czosnek, czy chrzan.
  • Przygotować zalewę.

Jak przygotować zalewę do ogórków?

  • Zagotować wodę z solą. Mieszać do czasu, aż sól się dokładnie rozpuści. Letnią zalewą zalać wszystkie słoiki z ogórkami. Powinna ona zakryć wszystkie ogórki.
  • Słoiki z ogórkami mocno zakręcić i odstawić w zaciemnione miejsce na kilka dni.
  • Po upływie kilku dni przenieść do piwnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.