Wielkanocna babka toffi

Wielkanocna babka toffi

Wielkanocna babka toffi to idealna propozycja na zbliżające się święta Wielkanocne. Stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjne babki, pięknie prezentuje się na stole i jest pyszna.

Babka Wielkanocna toffi jest naprawdę bardzo łatwa w przygotowaniu i poradzą sobie z nią nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Dodatkowo jest niesamowicie delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Zapraszam na przepis!

BABKA WIELKANOCNA TOFFI – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka rozmiar L (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 180 g cukru cukru
  • 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Polewa

  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Wykonanie

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowy. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Masę przełożyć do formy, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut, do suchego patyczka.
  • Masę krówkową podgrzać z mlekiem, wymieszać do uzyskania jednolitej polewy. Gotową polewą udekorować przestygniętą babkę i posypać orzechami.
Wielkanocna babka toffi przepis
Przepis na Wielkanocną babkę toffi

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − osiem =