Patelnianka – szybka zapiekanka z patelni

Patelnianka - szybka zapiekanka z patelni

Patelnianka, czyli szybka zapiekanka z patelni to super pomysł na ekspresowy obiad, który można przygotować w dosłownie 20 minut! Ta zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem nie wymaga pieczenia w piekarniku, robi się ją na patelni.

Do przygotowania zapiekanki z patelni potrzeba kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Zapiekanka jest przepyszna, prosta do zrobienia i sycąca. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zapraszam na przepis!

PATELNIANKA – SZYBKA ZAPIEKANKA Z PATELNI – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 160 g makaronu rurki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie

  1. Na patelnię z odrobiną tłuszczu przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać doprawione solą, pieprzem i słodką papryką mięso mielone i razem podsmażać.

  2. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym przez producenta, w osolonej wodzie.

  3. Na patelnię z mięsem mielonym przełożyć zblendowane pomidory z puszki, całość dusić razem przez około 10 minut. Po czasie dodać ugotowany makaron, przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Ser żółty zetrzeć na tarce, wyłożyć na patelnię i przykryć pokrywką. Dusić do momentu roztopienia się sera.
Patelnianka - szybka zapiekanka z patelni przepis
Szybka zapiekanka z patelni z mięsem mielonym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 24

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 − dwa =