Patelnianka – szybka zapiekanka z patelni
Patelnianka, czyli szybka zapiekanka z patelni to super pomysł na ekspresowy obiad, który można przygotować w dosłownie 20 minut! Ta zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem nie wymaga pieczenia w piekarniku, robi się ją na patelni.
Do przygotowania zapiekanki z patelni potrzeba kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Zapiekanka jest przepyszna, prosta do zrobienia i sycąca. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zapraszam na przepis!
PATELNIANKA – SZYBKA ZAPIEKANKA Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 160 g makaronu rurki
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie
- Na patelnię z odrobiną tłuszczu przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać doprawione solą, pieprzem i słodką papryką mięso mielone i razem podsmażać.
- Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym przez producenta, w osolonej wodzie.
- Na patelnię z mięsem mielonym przełożyć zblendowane pomidory z puszki, całość dusić razem przez około 10 minut. Po czasie dodać ugotowany makaron, przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce, wyłożyć na patelnię i przykryć pokrywką. Dusić do momentu roztopienia się sera.