Ogórki krokodylki z miodem

Ogórki krokodylki w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Możemy je przygotować w wersji na ostro, a także na słodko.

Przetwory z ogórków najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych ogórków gruntowych, takich prosto z działki. Wówczas sięgając po słoik takich ogórków, możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Przepis na ogórki krokodylki jest bardzo prosty. We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis na ogórki krokodylki z chilli. Tym razem przygotowałam w wersji na słodko. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na ogórki krokodylki z miodem. Smakują wyśmienicie, sprawdźcie sami.

PRZEPIS NA OGÓRKI KROKODYLKI Z MIODEM

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 60 g soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • 120 ml oleju

ZALEWA

  • 550 g cukru
  • 380 ml octu

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.
  • Następnie przełożyć je do garnka, dodać sól i pozostawić na 4 godziny.
  • Przygotować zalewę, ocet zagotować z cukrem, lekko przestudzić. Przygotowaną zalewą zalać ogórki, dodać miód oraz olej. Całość odstawić na całą noc.
  • Po upływie czasu ogórki wraz z zalewą przełożyć do słoików. Dodatkowo do każdego słoika dodać po dwa ząbki czosnku. Ogórki mocno zakręcić, zapasteryzować.
  • Dno garnka wyłożyć bawełnianą ściereczką, a na niej poukładać słoiki. Całość zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotować przez 10 minut, od momentu zagotowania wody.
  • Po upływie czasu wyjąc słoiki i poukładać do góry dnem. Przykryć kocem i zostawić do całkowitego przestygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 2 =