Sernik Delicja

Sernik Delicja

Sernik delicja to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Sernik jest przepyszny! Delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Można go przygotować z prostych i ogólnodostępnych składników. Wasi gości po skosztowaniu z pewnością poproszą o dokładkę! Zapraszam na przepis!

SERNIK DELICJA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek 
  • 660 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny


Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%


Dodatkowo

  • 1 opakowanie delicji wiśniowych

Wykonanie

  1. Do miski przełożyć ser z wiaderka, śmietankę, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników.

  2. Kolejno, miksując na małych obrotach stopniowo dodawać jajka, następnie proszek budyniowy i sok z cytryny.

  3. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, na spód wyłożyć delicje.

  4. Do tortownicy powoli wlewać masę serową, początkowo, po kilka łyżek, by delicje nie wypłynęły na górę.

  5. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, bez uchylania drzwiczek i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

  6. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.

  7. Polewę wyłożyć na przestygnięty sernik, wierzch udekorować pokrojonymi delicjami.
Sernik Delicja przepis
Przepis na Sernik Delicja

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 8 =