Babka Wielkanocna

Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu domowa babka wielkanocna. Przepis ten jest niezastąpiony i niezawodny, babka zawsze wychodzi. Jest szybka w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczna.

Babka wielkanocna to obowiązkowy wypiek na święta Wielkanocne. Powinna się znaleźć na stole w każdym domu. Poniżej znajdziecie świetny przepis na szybką i bardzo smaczną babkę wielkanocną, idealną na święta. Jest puszysta, wilgotna i delikatna. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domową babkę wielkanocną. Na pewno każdemu z Was wyjdzie przepyszna, nawet jeśli będzie to Wasza pierwsza babka wielkanocna w życiu.

PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ

Składniki

  • 3 jajka
  • 40 g budyniu waniliowego – sam proszek budyniowy
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Wykonanie

  1. Całe jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Ubijamy.

  2. Dodajemy olej oraz jogurt, mieszamy szpatułką.

  3. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.

  4. Formę smarujemy masłem, delikatnie posypujemy kaszą manną bądź bułką tartą – by bez problemu wyjąć babkę po upieczeniu.

  5. Babkę pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia to 50 minut.

  6. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − siedem =