Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym to fajny pomysł na słodką przekąskę do filiżanki kawy czy herbaty.

Rolada jest bardzo delikatna w smaku, lekka, wręcz rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I DŻEMEM

Składniki

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • polewa czekoladowa do dekoracji
  • garść migdałów
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie

  • Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, całość razem ubijamy, na wysokich obrotach. Czas ubijania to około 10 minut.
  • Wymieszane mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Całość przekładamy na blaszkę 30×40, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu delikatnie odciągamy papier, biszkopt przekładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, wymieszanym wcześniej ze śmietan-fixem na sztywną pianę.
  • Roladę rozwijamy na blacie, smarujemy dżemem porzeczkowym. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Roladę delikatnie zwijamy w rulon, dekorujemy cukrem pudrem, polewą czekoladową i migdałami.
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym
Przepis na roladę biszkoptową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście + 10 =