Filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką to propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Soczyste kotleciki pieczone w piekarniku i otulone pyszną pierzynką ze słodkiej marchewki to danie, które zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Tak przygotowanego kurczaka można podawać zarówno z ziemniakami, frytkami, kaszą, jak i ryżem.
Przepis na filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Składniki
- 2 porcje piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- papryka słodka w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze filety i lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku z obu stron.
- Marchew zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.
- Kotleciki z kurczaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a na nie wyłożyć przygotowaną pierzynkę z marchewki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut.
