Filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką to propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Soczyste kotleciki pieczone w piekarniku i otulone pyszną pierzynką ze słodkiej marchewki to danie, które zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Tak przygotowanego kurczaka można podawać zarówno z ziemniakami, frytkami, kaszą, jak i ryżem.

Przepis na filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Składniki

  • 2 porcje piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze filety i lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku z obu stron.

  2. Marchew zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.

  3. Kotleciki z kurczaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a na nie wyłożyć przygotowaną pierzynkę z marchewki.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − jedenaście =