Ciasto orzechowa pychotka

Ciasto Świąteczne

Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy wspólnie z najbliższymi przy syto obstawianym stole. To bardzo ważny czas, na który czekamy cały rok. W związku z tym każdy z nas szykuje wiele smakołyków, by ugościć całą rodzinę. Pieczemy ciasta, przygotowujemy sałatki i świąteczne przekąski.

Jeśli chodzi o świąteczne ciasta, zazwyczaj w każdym domu, są to tradycyjne wypieki, które pieczemy co roku. U nas zawsze pojawia się ciasto orzechowa pychotka, na które przepis zaprezentuję Wam poniżej.

Jest to smaczny wypiek, składający się z kruchego ciasta, warstwy orzechowej oraz masy na bazie budyniu. Całość smakuje naprawdę świetnie i idealnie nadaje się na święta. Pamiętajcie, by ciasto orzechowa pychotka przygotować kilka dni wcześniej, by odpowiednio zmiękło, wówczas smakuje najlepiej.

PRZEPIS NA CIASTO ŚWIĄTECZNE

Składniki

CIASTO

  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 g cukru

WARSTWA ORZECHOWA

  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g orzechów

MASA

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki migdałów

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie, w które przekładamy masło, jajka, cukier, sodę oraz miód. Całość zagniatamy na ciasto.
  • Z ciasta formujemy dwie kulki, które owijamy folią spożywczą, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Po upływie czasu wyjmujemy jedną kulką z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  • Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak jak z pierwszym, rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki, odstawiamy na bok.
  • Do rondelka wykładamy mało, cukier i miód. Całość podgrzewamy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy. Całość mieszamy, do momentu aż orzechy będą oblepione mieszanką masła cukru i miodu. Następnie mieszankę orzechową wykładamy na wyścieloną ciastem blaszkę. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, 180 stopni.
  • 2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do zagotowania.
  • W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy przestygnięty budyń.
  • Kruchy blat smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę przygotowanej masy. Na masę wykładamy płat orzechowy, orzechami do dołu. Na wierzchu rozporowadzamy pozostałą część masy.
  • Wierzch ciasta posypujemy migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Ciasto najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, by odpowiednio zmiękło. Wówczas smakuje najlepiej.
Ciasto Świąteczne przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *