Ciasto z budyniem i gruszką bez pieczenia

Ciasto z budyniem i gruszką bez pieczenia

Ciasto z budyniem i gruszką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest lekkie, orzeźwiające i ładnie prezentuje się na stole. Ponadto ciasto jest bez pieczenia, więc nie trzeba włączać piekarnika, co w letnie upały jest zbawienne.

Przepis na ciasto z budyniem i gruszką jest prosty chociaż wymaga trochę pracy. Mimo wszystko warto przygotować to ciasto, ponieważ smak zrekompensuje cały trud.

CIASTO Z BUDYNIEM I GRUSZKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 1 duża gruszka
  • 500 ml mleka
  • 400 ml gorącej wody
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady białej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 18 herbatników kakaowych

Przygotowanie

1. 400 ml mleka zagotować. Do pozostałego dodać budyń śmietankowy i wymieszać. Przelać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.

2. Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę ciemnych herbatników.

3. 250 ml śmietanki kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Gotową masę podzielić na dwie części.

4. Jedną z nich wyłożyć na herbatniki, następnie na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić pozostałą masę budyniową. Na masie ułożyć warstwę okrągłych biszkoptów.

5. Galaretkę gruszkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do przestygniętej galaretki, wymieszać i całość wyłożyć na ciasto.

6. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Do 250 ml śmietanki kremówki dodać cukier puder wymieszamy ze śmietan-fixem i ubić na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą (biała +gorzka).

8. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto z budyniem i gruszką
Ciasto z budyniem i gruszką przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście + dwadzieścia =