Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki, to bardzo tradycyjne danie, które każdy z nas miał okazję jeść. Mimo iż nazwa ta sama, każdy z nas przygotowuje je nieco inaczej. Wszystko zależy od proporcji i składników farszu, a także od sosu, jaki przygotowujemy.

W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszne gołąbki w sosie pomidorowym, które smakują wyśmienicie. Tak robiła je moja mama i tak też ja robię, bo każdemu bardzo smakują.

Jeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego!

PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 100 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Sos

  • 0,5 l bulionu
  • 200 g passaty pomidorowej z ziołami
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • W dużym, wysokim garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne liście. Kapustę zanurzamy we wrzątku i gotujemy przez 8-10 minut. Wszystko zależy od wielkości kapusty. Kapustę ostudzamy i delikatnie odrywamy liście.
  • Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła.
  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzamy i mieszamy z mięsem mielonym oraz uduszoną cebulką. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
  • Z każdego liścia kapusty odcinamy twardą część. Na środek liścia nakładamy odpowiednią ilość farszu, zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Sos: wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
  • Powstałym sosem zalewamy gołąbki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50-60 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 5 =