Placuszki dyniowe

placuszki dyniowe

Jak zrobić pyszne placki z dyni? Sprawdź przepis na proste i smaczne placuszki dyniowe, które posmakują całej rodzince!

Placuszki dyniowe na słodko doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Placki z tego przepisu wychodzą puszyste i wilgotne. Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba nawet piec, wystarczy surową zetrzeć na tarce.

PLACUSZKI DYNIOWE – PRZEPIS

Składniki (na ok. 10 sztuk)

  • 200 g dyni
  • 150 g mąki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie

1. Dynię obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski.

2. Dodajemy jajka, jogurt oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy.

3. Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia.

4. Suche składniki przekładamy do mokrych i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.

5. Na dobrze nagrzaną patelnię z olejem wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jednego placuszka.

6. Placki smażymy przez około 2 minuty na każdą stronę, do zarumienienia.

7. Gotowe placki z dyni nie są zbyt słodkie, dlatego można po usmażeniu oprószyć je cukrem pudrem, podać z ulubionym dżemem, lub z kremem czekoladowym.

placuszki z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa + 5 =