Porzeczkowiec bez pieczenia

Porzeczkowiec bez pieczenia

Porzeczkowiec to proste i smaczne ciasto bez pieczenia. Składa się z kremu śmietankowego z białą czekoladą, dżemu porzeczkowego i herbatników kakaowych. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe.

Ciasto porzeczkowiec idealnie sprawdzi się do popołudniowej weekendowej kawy, lub na specjalne okazje. Jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Zdecydowanie jest to ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w niecałe 30 minut.

PORZECZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • 36 kakaowych herbatników
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie

1. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

3. Następnie stopniowo dodawać mascarpone. Pod koniec ubijania wsypać startą czekoladę.

4. Formę 20×20 Wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i posmarować 1/3 dżemu porzeczkowego. Na dżem wyłożyć 1/3 przygotowanej masy.

6. Na masę wyłożyć drugą warstwę herbatników. Posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć kolejną porcję masy śmietanowej.

7. Ułożyć 3 warstwę herbatników, posmarować dżemem i wyłożyć ostatnią warstwę masy.

8. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

9. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

porzeczkowiec bez pieczenia przepis
porzeczkowiec


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.