Ciasto Dacquoise (Dakłas)

Ciasto Dacquoise (Dakłas)

Idealny deser dla wielbicieli bardzo popularnego francuskiego tortu o nazwie Dacquoise. 

Ciasto Dacquoise to bardzo uzależniający wypiek, który chyba każdy uwielbia. Przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, przełożonym masą z dodatkiem daktyli i orzechów. Wierzch ciasta to delikatna beza, która stanowi idealne wykończenie dla tego wypieku.

Ciasto dakłas jest niesamowicie eleganckie i pięknie prezentuje się na talerzyku. Dodatkowo smakuje obłędnie! Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO DACQUOISE

Składniki

BEZA

  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

BISZKOPT KAKAOWY

  • 3 jajka rozmiar L
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 120 g masy krówkowej
  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów włoskich

Wykonanie

BEZA

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu wsypujemy posiekane orzechy. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Bezę wykładamy na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, formując ją na wymiar naszego ciasta, tj 20×30 cm. Najlepiej odrysować sobie wcześniej blaszkę na papierze i wykładać bezę. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, grzanie góra-dół. W taki sposób pieczemy bezę przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę w zamkniętym piekarniku. Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, do suchego patyczka.

MASA

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem. Kolejno dodajemy masę krówkowa, posiekane orzechy i daktyle, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Na przestygnięty biszkopt wykładamy przygotowaną masę a na nią kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Dacquoise (Dakłas)
Ciasto Dacquoise (Dakłas)
Ciasto Dacquoise (Dakłas)

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 4 =