Pulpeciki w sosie porowym

Pulpeciki w sosie porowym

Zobacz jak zrobić super delikatne i mięciutkie pulpeciki w sosie porowym. Idealny przepis na pyszny domowy obiad dla całej rodziny.

Pulpeciki w sosie porowym to bardzo szybkie w przygotowaniu danie i bardzo smaczne. Tak przygotowane pulpety doskonale komponują się z ugotowanym makaronem, ryżem, lub ziemniakami i ulubioną surówką. Mięso jest delikatne i soczyste, a sos aromatyczny i kremowy. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad, to pulpeciki w sosie porowym będą idealnym wyborem.

PULPETY W SOSIE POROWYM – PRZEPIS

Składniki

  • mięso mielone – 400 g
  • jajko – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz


Sos porowy:

  • por – 1 sztuka
  • marchew – 1 sztuka
  • śmietana 18% – 100 ml
  • woda – 200 ml
  • mąka – 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, bułkę tartą, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

2. Łyżką odmierzyć porcję mięsa i za pomocą dłoni uformować niewielkie pulpeciki.

3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wyłożyć pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.

4. Na osobnej patelni umieścić pokrojonego w półkrążki pora oraz marchewkę pokrojoną w słupki. Wlać 200 ml wody i dusić do miękkości.

5. Do śmietany dodać łyżeczkę mąki i całość przelać na patelnię z warzywami. Wymieszać, wrzucić usmażone pulpeciki, przykryć pokrywką i dusić przez około 15 minut na wolnym ogniu. Sos powinien po chwili lekko zgęstnieć.

Pulpeciki w sosie porowym przepis
kotleciki w sosie porowym

“Komentarz do Pulpeciki w sosie porowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.