Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Prosty do zrobienia sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Rewelacyjny letni deser, który doskonale sprawdzi się na imprezy w ogrodzie lub do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.

Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Nawet osoby początkujące w wypiekach z łatwością poradzą sobie z jego przygotowaniem. Sernik z truskawkami jest lekki, delikatny i orzeźwiający. Pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze, obłędnie smakuje!

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 60 g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 600 g sera twarogowego z wiaderka
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody

Dodatkowo

  • 500 g truskawek świeżych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 0,5l wody

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie ciągle miksując, stopniowo dodaję cukier. Zmniejszam obroty miksera i dodaje żółtka.

  2. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypuję do masy jajecznej i całość delikatnie mieszam szpatułką do połączenia składników.

  3. Masę przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 20 minut, do suchego patyczka.

    Masa serowa
  4. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia.

  5. Śmietankę kremówkę ubijam na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodaję twaróg z wiaderka i miksuję do połączenia. Na koniec wlewam przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę.

  6. Masę serową wykładam na przestygnięty biszkopt. Ciasto wstawiam do lodówki, by masa nieco stężała.

    Galaretka z owocami
  7. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia.

  8. Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję na ćwiartki.

  9. Truskawki układam na cieście i całość zalewam tężejącą galaretką.

  10. Ciasto wstawiam ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik na zimno z truskawkami
Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − osiem =