Ciasto bez pieczenia ,,Margaretka”
Ciasto „Margaretka” to prosty i smaczny deser bez pieczenia, który robi się błyskawicznie. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników, wykonanie też jest bardzo proste, a efekt smakowy i wizualny sprawia, że szybko o nim nie zapomnisz.
Ciasto margaretka swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom, które ułożone są na wierzchu. Podstawę tego ciasta stanowią gofry, na których znajduje się puszysta i delikatna masa na bazie śmietanki 30 oraz galaretki. Jeśli szukasz łatwego i smacznego ciasta bez pieczenia, to ciasto margaretka będzie idealnym wyborem.
PRZEPIS NA CIASTO MARGARETKA
Składniki
na blaszkę 24×36
- 1 opakowanie kruchych ciasteczek z nadzieniem
- 600 ml śmietanki 30%
- 250g gotowych gofrów (lub można wykonać własne)
- 3 galaretki przeźroczyste
- 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
Wykonanie
1. Przeźroczyste galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć gofry.
3. Śmietankę ubić na sztywno, następnie cały czas ubijając wlać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę.
4. Gotową masę wyłożyć na gofry. Blaszkę włożyć do lodówki na godzinkę, aby masa nieco stężała.
5. W międzyczasie w 600 ml wody rozpuścić galaretki cytrynowe lub agrestowe i odstawić do lekkiego stężenia.
6. Ciasto wyciągnąć z lodówki, na stężałą masę ułożyć ciasteczka, następnie zalać lekko tężejącą galaretką.
7. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.