Rolada chlebowa

rolada chlebowa

Rolada chlebowa to niebanalny pomysł na pyszne kanapki. Jeśli nie macie czasu na robienie śniadań, to koniecznie przygotujcie taką roladę. Robi się ją bardzo łatwo i może posłużyć jako gotowe kanapki.

Roladę chlebową możecie serwować na ciepło i na zimno. Jest pożywna i syta, a do tego smakuje wyśmienicie. Rolada chlebowa również świetnie sprawdzi się na imprezę. Tak przygotowane kanapki z pewnością oczarują Waszych gości.

ROLADA CHLEBOWA – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA 2 ROLADY

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 8 łyżeczek ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • oregano
  • biały sezam

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  • W misce umieścić przesianą przez sito mąkę, dodać łyżeczkę soli oraz cukru, a następnie wbić jajko.
  • Suche drożdże rozpuścić w letniej wodzie, przelać do miski.
  • Wyrobić ciasto. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Farsz:

  • Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić przyprawami i usmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
  • Pieczarki umyć pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ogórki pokroić w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

WYKONANIE

1. Ciasto podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta.

2. Oba placki ciasta posmarować ketchupem, a następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć w linii po połowie przygotowanych składników w kolejności:

  • ogórek konserwowy
  • kurczak
  • pieczarki
  • cebula
  • kukurydza
  • papryka

3. Przygotowane ciasta zawinąć w rolady.

4. Rolady przełożyć na blaszkę do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie posypać oregano i białym sezamem.

5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.

6. Po upieczeniu i ostygnięciu rolady chlebowe pokroić na mniejsze kawałki.

faszerowany chlebek
chleb z farszem



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − siedem =