Patelnianka po meksykańsku
Prosty przepis na szybki i smaczny obiad jednogarnkowy? Idealnym wyborem będzie patelnianka po meksykańsku!
To pyszne i sprawdzone danie z patelni w stylu meksykańskim. W jej skład wchodzi mięso mielone, ryż, papryka, fasola, kukurydza i mnóstwo innych składników, które połączone ze sobą smakują naprawdę świetnie. Patelnianka po meksykańsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad, który jest łatwy do zrobienia i dobrze smakuje nawet po odgrzaniu.
Przekonajcie się sami jak przygotować pyszną patelniankę po meksykańsku. Ta zapiekanka z patelni pewnością zachwyci Was swoim smakiem i szybkim czasem przygotowania! Smacznego!
Jeśli lubicie meksykańskie jedzenie, posmakują Wam również rożki z tortilli po meksykańsku, które idealnie sprawdzą się na domowe imprezy!
PATELNIANKA PO MEKSYKAŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 150 g ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 100 g tartej mozzarelli
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
- Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, przełożyć na patelnię z cebulą i podsmażać.
- Ryż ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i dusić kilka minut. Fasolę oraz kukurydzę przepłukać pod zimną wodą i wyłożyć na patelnię.
- Dodać ugotowany ryż, przecier, ketchup, przyprawy i wymieszać. Posypać tartą mozzarellą i przykryć. Dusić do momentu roztopienia się sera.