Szybka zapiekanka z patelni

Szybka zapiekanka z patelni

Nie zawsze mamy czas na przygotowanie skomplikowanych i wymagających czasu dań obiadowych. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzi się szybkie i jednogarnkowe danie obiadowe, przygotowane ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. 

Szybka zapiekanka z patelni, którą przygotowałam w ostatnim czasie, idealnie sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach, ponieważ jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. W swoim składzie posiada proste składniki, a jej smak jest obłędny! Zapraszam na przepis!

SZYBKA ZAPIEKANKA Z PATELNI – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pora
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • papryka słodka
  • szczypta papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz pora. Podsmażamy kilka minut.

  2. Kolejno dodajemy doprawione solą oraz pieprzem mięso. Całość razem dusimy, do momentu, aż mięso nabierze złocistego koloru.

  3. Po upływie czasu na patelnię przekładamy krojone pomidory z puszki, paprykę słodką, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość razem dusimy 3-4 minuty.

  4. Następnie na patelnię wlewamy szklankę wody, wsypujemy makaron i dusimy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu przez producenta makaronu, co jakiś czas mieszając.

  5. Po czasie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze podgrzewamy do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Gotową zapiekankę z patelni posypujemy startym na tarce serem żółtym. Podgrzewamy do momentu roztopienia sera.
Szybka zapiekanka z patelni przepis
zapiekanka z patelni

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − trzynaście =