Makowiec z rodzynkami

Makowiec z rodzynkami

Propozycja na proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z dużą ilością maku z dodatkiem rodzynek. To ciacho idealne sprawdzi się na okres świąteczny, ale także na co dzień. Można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły lub zjeść na podwieczorek ze szklanką mleka. Przepis na makowiec z rodzynkami jest bardzo łatwy i szybki. Wystarczy połączyć odpowiednie składniki i upiec. Polecam!

MAKOWIEC Z RODZYNKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g suchego maku
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1. Masło roztapiamy w rondelu i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do miski wsypujemy mak, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki.

3. Do osobnej miseczki wbijamy całe jajka i dodajemy cukier puder. Całość miksujemy mikserem na jasny puch. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy wcześniej wymieszane suche składniki. Miksujemy do połączenia.

4. Kolejno dodajemy roztopione masło. Na koniec wsypujemy rodzynki i całość mieszamy łyżką.

5. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50 minut.

Makowiec z rodzynkami przepis
Szybki makowiec z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 1 =