Mizeria do słoików na zimę

Mizeria do słoików na zimę

Mizeria do słoików na zimę to kolejna ciekawa propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Oczywiście w zimie również można przygotować mizerię z ogórków szklarniowych, jednak uważam, że nie smakuje ona tak dobrze, jak z ogórków gruntowych.

Idealnym pomysłem na zachowanie cudownego smaku tych pysznych ogórków będzie mizeria w słoikach. Można ją serwować prosto ze słoika albo odlać zalewę i wymieszać ze śmietaną jak w przypadku tradycyjnej mizerii. W obu tych przypadkach smak jest rewelacyjny. Polecam Wam przygotować kilka słoiczków na zimę.

MIZERIA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ – PRZEPIS

Składniki

  • 3 cebule
  • 3,5 kg ogórków
  • 1250 ml wody
  • 125 ml octu
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki soli

Wykonanie

  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
  • Do słoików przekładamy na spód plaster cebuli, następnie porcję ogórków i na wierzch również plaster cebuli.
  • Wodę, ocet, cukier oraz sól umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do słoików.
  • Słoiki mocno zakręcamy i poddajemy procesowi pasteryzacji.

Jak pasteryzować ogórki?

Na dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczkę i układamy słoiki. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Od momentu zagotowania pasteryzujemy przez 7 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Postawiamy do całkowitego przestygnięcia. Następnie wynosimy w chłodne i zacienione miejsce.

Mizeria do słoików na zimę
Mizeria do słoików na zimę
Mizeria do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.