Mizeria do słoików na zimę

Mizeria do słoików na zimę

Mizeria do słoików na zimę to kolejna ciekawa propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Oczywiście w zimie również można przygotować mizerię z ogórków szklarniowych, jednak uważam, że nie smakuje ona tak dobrze, jak z ogórków gruntowych.

Idealnym pomysłem na zachowanie cudownego smaku tych pysznych ogórków będzie mizeria w słoikach. Można ją serwować prosto ze słoika albo odlać zalewę i wymieszać ze śmietaną jak w przypadku tradycyjnej mizerii. W obu tych przypadkach smak jest rewelacyjny. Polecam Wam przygotować kilka słoiczków na zimę.

MIZERIA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ – PRZEPIS

Składniki

  • 3 cebule
  • 3,5 kg ogórków
  • 1250 ml wody
  • 125 ml octu
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki soli

Wykonanie

  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
  • Do słoików przekładamy na spód plaster cebuli, następnie porcję ogórków i na wierzch również plaster cebuli.
  • Wodę, ocet, cukier oraz sól umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do słoików.
  • Słoiki mocno zakręcamy i poddajemy procesowi pasteryzacji.

Jak pasteryzować ogórki?

Na dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczkę i układamy słoiki. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Od momentu zagotowania pasteryzujemy przez 7 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Postawiamy do całkowitego przestygnięcia. Następnie wynosimy w chłodne i zacienione miejsce.

Mizeria do słoików na zimę
Mizeria do słoików na zimę
Mizeria do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *