Mizeria do słoików na zimę
Mizeria do słoików na zimę to kolejna ciekawa propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Oczywiście w zimie również można przygotować mizerię z ogórków szklarniowych, jednak uważam, że nie smakuje ona tak dobrze, jak z ogórków gruntowych.
Idealnym pomysłem na zachowanie cudownego smaku tych pysznych ogórków będzie mizeria w słoikach. Można ją serwować prosto ze słoika albo odlać zalewę i wymieszać ze śmietaną jak w przypadku tradycyjnej mizerii. W obu tych przypadkach smak jest rewelacyjny. Polecam Wam przygotować kilka słoiczków na zimę.
MIZERIA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ – PRZEPIS
Składniki
- 3 cebule
- 3,5 kg ogórków
- 1250 ml wody
- 125 ml octu
- 110 g cukru
- 2 łyżki soli
Wykonanie
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
- Do słoików przekładamy na spód plaster cebuli, następnie porcję ogórków i na wierzch również plaster cebuli.
- Wodę, ocet, cukier oraz sól umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do słoików.
- Słoiki mocno zakręcamy i poddajemy procesowi pasteryzacji.
Jak pasteryzować ogórki?
Na dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczkę i układamy słoiki. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Od momentu zagotowania pasteryzujemy przez 7 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Postawiamy do całkowitego przestygnięcia. Następnie wynosimy w chłodne i zacienione miejsce.