Rożki z tortilli po meksykańsku

Rożki z tortilli po meksykańsku

Rożki z tortilli po meksykańsku to świetna przekąska na imprezę. Pięknie prezentują się na stole, świetnie smakują i ekspresowo znikają z talerza. Rożki z tortilli świetnie smakują na ciepło, ale na zimno również też są pyszne.

Meksykańskie rożki z tortilli świetnie smakują same, ale można je zaserwować z dodatkiem ulubionego sosu. U nas sprawdził się domowy sos czosnkowy i sos tysiąca wysp.

Zapraszam wszystkich miłośników dobrego jedzenia, na pyszne rożki z tortilli po meksykańsku. Świetna przekąska, która zachwyci Was swoim smakiem, a także wzbudzi zachwyt na domowej imprezie. Smacznego!

ROŻKI Z TORTILLI PO MEKSYKAŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 8 mini tortilli
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g pomidorów z puszki
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Mielone mięso przyprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz odrobiną papryki ostrej. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy na patelnię przyprawione mięso i podsmażamy.

  2. Na osobną patelnię z odrobiną oliwy przekładamy pokrojoną cebulę i również podsmażamy. Do duszącej się cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i chwilę podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Całość dusimy przez kilka minut.

  3. Zawartość patelni przekładamy na patelnię z mięsem mielonym, dodajemy zblendowane pomidory z puszki, smażymy kilka minut, by nadmiar wody z pomidorów odparował. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  5. Tortille kroimy na półokręgi, zwijamy w rożki, łącząc brzegi za pomocą wykałaczki.

  6. Do każdego rożka z tortilli przekładamy odrobinę sera, następnie przygotowany farsz, lekko go ugniatając. Wierzch dekorujemy startym serem.

  7. Rożki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Rożki z tortilli po meksykańsku przepis
meksykańskie rożki z tortilli

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − cztery =