Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa z dodatkiem kolorowych warzyw i jajek to propozycja na pyszną przystawkę na święta i nie tylko. Potrawa pięknie prezentuje się na stole, doskonale smakuje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Przepis nie jest skomplikowany i tak naprawdę każdy jest w stanie wykonać to kulinarne dzieło sztuki. Jak zrobić pyszną galaretkę drobiową? Poznaj prosty przepis i zaskocz swoich gości!

GALARETKA DROBIOWA PRZEPIS

Składniki

  • 1 l rosołu
  • ok. 500 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole/wywarze
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 jajka
  • żelatyna

Przygotowanie

1. Rosół zagotować i dodać żelatynę (ilość żelatyny dodać zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Całość wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

2. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm.

4. Marchewki pokroić w kosteczkę, groszek konserwowy odsączyć z zalewy.

5. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć pokrojone jajka. Zalać odrobiną bulionu. Następnie wyłożyć pokrojoną marchewkę i ponownie zalać odrobiną bulionu. Kolejno wsypać groszek i ponownie bulion. Na sam koniec wyłożyć mięso i zalać pozostałym bulionem.

6. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

przepis na galaretę drobiową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − 9 =