Kotlety z porem pieczone w piekarniku

Kotlety z porem pieczone w piekarniku

Soczyste kotlety mielone z porem to ciekawa odmiana dla tradycyjnych kotletów mielonych. Zamiast cebulki dodajmy pora, który ma głębszy i bardziej złożony smak. Ponadto kotleciki są pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu przez co są lżejsze i mniej kaloryczne.

Przepis na kotlety z porem pieczone w piekarniku jest prosty i szybki. Przygotowanie nie powinno wam zająć więcej niż 15 minut + czas pieczenia. Takie kotleciki będą doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację. Gwarantuję że każdy będzie zachwycony!

KOTLECIKI Z POREM PRZEPIS

Liczba porcji: 8 sztuk | Poziom trudności: łatwy

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półkrążki.

2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy.

3. Następnie do mięsa wrzucamy pokrojonego pora i całość ponownie mieszamy.

4. Z masy formujemy kotleciki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 st C. przez 35 minut.

6. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

mielone z porem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × jeden =