Paluszki serowe z kminkiem
Paluszki serowe z kminkiem to smaczna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie, lub spotkanie z przyjaciółmi. Paluszki są łatwe w wykonaniu i smakują niemal każdemu. Paluszki serowe z kminkiem to także świetna alternatywa dla sklepowych przekąsek, kiedy mamy ochotę na coś dobrego i chrupkiego jednocześnie.
PRZEPIS NA PALUSZKI SEROWE Z KMINKIEM
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 całe jajko do posmarowania
- ser żółty
- kminek
- sól
Przygotowanie
1. Z mąki, żółtek, masła oraz śmietany zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinkę.
2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek i wycinamy wąskie paski. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Paluszki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem oraz startym serem. Na koniec delikatnie solimy do smaku.
4. Paluszki pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach przez około 15-20 minut.
Założę się, że są pyszne! Spróbuję w najbliższym czasie, bo uwielbiam tego rodzaju przekąski. Tylko kminek zastąpię czarnuszką:)