Masa makowa

Masa makowa to idealny dodatek do ciast makowych, drożdżówek czy zawijaków. Oczywiście można zakupić gotową masę makową, ale ta, którą przygotujemy sami, jest o wiele lepsza. Chodzi głównie o smak, ponieważ sklepowe masy są bardzo słodkie, ale również o ich skład. Zawierają wiele konserwantów i innych dodatków, których lepiej unikać.

Domowa masa makowa wbrew pozorom jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Można ją wykonać pod swoje gusta smakowe, dodając więcej lub mniej rodzynek czy orzechów.

Masa makowa z mojego przepisu jest bardzo aromatyczna i wilgotna. Idealnie pasuje do wypieków makowych. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA MASĘ MAKOWĄ

Składniki

  • 500 g suchego maku
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50-100 g rodzynek wedle uznania
  • 30 g masła

Wykonanie

  • Mak przesypać do rondelka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na godzinę do spęcznienia. Po upływie czasu mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą, a następnie dobrze odcisnąć.
  • Odsączony mak zmielić, najlepiej dwukrotnie w maszynce do mięsa, używając sitek o najmniejszych oczkach.
  • Rodzynki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i osuszyć ręcznikiem jednorazowym.
  • Orzechy włoskie drobno siekamy.
  • Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy, roztopione masło, cukier, miód, ekstrakt migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
  • Masę makową schłodzić w lodówce. Można ją przechowywać przez około 5 dni, a także zamrozić. Przed użyciem należy ją ocieplić do temperatury pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − siedem =