Śmietanowiec

Śmietanowiec

Śmietanowiec to pyszny deser na zimno, który z łatwością można przygotować w domu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego fajnego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku składników! Są to wyłącznie kolorowe galaretki, woda oraz śmietanka kremówka.

To białe ciasto bez pieczenia z kawałkami kolorowych galaretek przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne. Idealna słodka przekąska na każdą okazję.

ŚMIETANOWIEC PRZEPIS

Składniki

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 3 galaretki o różnych smakach i kolorach
  • 1 l wrzątku

Przygotowanie

1. Kolorowe galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie, każdą oddzielnie w 250 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

2. Galaretkę przezroczystą również rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia (galaretka ma być wystudzona ale nie tężejąca!).

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy płynną, wystudzoną galaretkę przezroczystą.

4. Z lodówki wyciągamy kolorowe galaretki i kroimy je w kosteczki. Wrzucamy do masy śmietanowej i całość mieszamy delikatnie łyżką.

5. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.

6. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia masy.

Śmietanowiec przepis
śmietanowiec z galaretkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − dziesięć =