Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Niby zwykłe, a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzinka je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często.

Ponieważ nie każdy przepada za kapustą, którą owija się gołąbki, lub też nie każdy lubi to zajęcie, gołąbki bez zawijania będą świetną alternatywą. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują wyśmienicie i z pewnością zadowolą każdego. Zapraszam do wypróbowania przepisu na gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym, które doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad, lub kolację.

PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE GRZYBOWYM

Składniki

Gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 150 g ryżu
  • 500 g kapusty białej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego

Sos:

  • ok. 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Kapustę obrać z wierzchniej warstwy, która jest zwiędnięta lub uszkodzona. Resztę zetrzeć na szatkownicy lub drobno pokroić przy użyciu noża.

2. Posiekaną kapustę, przełożyć do miski, wsypać łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie zlać nadmiar wody puszczonej przez kapustę.

3. Ryż podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

4. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie masła. Następnie dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem i dusić do momentu aż odparuje cała woda.

5. Mięso przełożyć do miski, dodać pieczarki, podgotowany ryż i kapustę. Wbić jajko, przyprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

6. Z farszu uformować kulki o dowolnej wielkości, a następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

7. Przygotować sos: cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie masła. Następnie dodać suszone grzyby, szczyptę soli oraz pieprzu i dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając.

8. Śmietankę 30% i śmietanę 18% wymieszać ze sobą. Do mieszanki śmietan dodać łyżkę grzybów z cebulą, wymieszać. Następnie całość przelać na patelnię, wymieszać i zdjąć z gazu.

9. Gołąbki zalać przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40-50 minut.

Gołąbki bez zawijania
przepis na gołąbki bez zawijania

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × trzy =