Sernik z chałwą

Sernik z chałwą

Sernik z chałwą to idealny deser dla smakoszy chałwy i nie tylko. Ta wersja sernika z dodatkiem chałwy smakuje naprawdę świetnie. Sernik ma bardzo zwartą strukturę i jest dosyć zbity i treściwy. Fajnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. 

Domowy sernik z chałwą wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Poniżej przygotowałam dla Was instrukcję oraz listę składników, niezbędnych do przygotowania tego smakołyku. Zapraszam do pieczenia!

SERNIK Z CHAŁWĄ – PRZEPIS

Składniki

Masa serowa

  • 1500 g twarogu półtłustego
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 g chałwy waniliowej
  • 8 jajek
  • 250 g cukru

Spód

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

Polewa

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 160 g mlecznej czekolady

Wykonanie

  • Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.
  • Blachę o wymiarach 24×35 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy wymieszane z masłem ciasteczka i ugniatamy za pomocą łyżki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, grzanie góra-dół.
  • Do rondelka przelewamy 400 ml śmietanki kremówki, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Twaróg przepuszczamy przez maszynkę 2-3 krotnie. Przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek budyniowy, śmietankę z chałwą, cukier. Całość miksujemy na gładką masę.
  • Gotową masę wykładamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 80 minut, grzanie góra-dół. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku na około godzinę.
  • Przygotowujemy polewę, w tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę mleczną w śmietance. Otrzymaną polewę ostawiamy na chwilę by zgęstniała i przestygła. Następnie wykładamy na sernik.
  • Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by polewa zastygła.
Sernik z chałwą
Sernik z chałwą

Komentarze do “Sernik z chałwą”

  1. Czy chałwa w serniku jest mocno wyczuwalna? Ciasto wygląda obłędnie, ale, niestety, mój mąż nie przepada za chałwą (w przeciwieństwie do mnie).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *