Sernik z chałwą

Sernik z chałwą

Sernik z chałwą to idealny deser dla smakoszy chałwy i nie tylko. Ta wersja sernika z dodatkiem chałwy smakuje naprawdę świetnie. Sernik ma bardzo zwartą strukturę i jest dosyć zbity i treściwy. Fajnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. 

Domowy sernik z chałwą wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Poniżej przygotowałam dla Was instrukcję oraz listę składników, niezbędnych do przygotowania tego smakołyku. Zapraszam do pieczenia!

SERNIK Z CHAŁWĄ – PRZEPIS

Składniki

Masa serowa

  • 1500 g twarogu półtłustego
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 g chałwy waniliowej
  • 8 jajek
  • 250 g cukru

Spód

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

Polewa

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 160 g mlecznej czekolady

Wykonanie

  • Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.
  • Blachę o wymiarach 24×35 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy wymieszane z masłem ciasteczka i ugniatamy za pomocą łyżki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, grzanie góra-dół.
  • Do rondelka przelewamy 400 ml śmietanki kremówki, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Twaróg przepuszczamy przez maszynkę 2-3 krotnie. Przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek budyniowy, śmietankę z chałwą, cukier. Całość miksujemy na gładką masę.
  • Gotową masę wykładamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 80 minut, grzanie góra-dół. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku na około godzinę.
  • Przygotowujemy polewę, w tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę mleczną w śmietance. Otrzymaną polewę ostawiamy na chwilę by zgęstniała i przestygła. Następnie wykładamy na sernik.
  • Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by polewa zastygła.
Sernik z chałwą
Sernik z chałwą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Komentarze do “Sernik z chałwą”

  1. Czy chałwa w serniku jest mocno wyczuwalna? Ciasto wygląda obłędnie, ale, niestety, mój mąż nie przepada za chałwą (w przeciwieństwie do mnie).

    1. Ser z wiaderka ma nieco inną konsystencję niż taki samodzielnie mielony, więc, by zachować smak sernika, polecam użyć twarogu w kostce. Ewentualnie wymieszać pół na pół z serem z wiaderka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − 5 =