Surówka z białej kapusty
Surówka przygotowana ze świeżych warzyw to idealny dodatek do każdego obiadu. Warto zadbać o to, by każde danie zawierało, chociaż znikomą porcję warzyw, bogatych w witaminy.
Jedną z bardziej popularnych surówek obiadowych jest surówka z białej kapusty. Bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej przygotować, koniecznie zapoznajcie się z przepisem.
Surówka z białej kapusty
Składniki
- 200 g białej kapusty
- 100 g kukurydzy
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie
- Kapustę i cebulę drobno kroimy, zasypujemy szczyptą soli. Odstawiamy na 15-20 minut, aby zmiękła i puściła sok.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Kapustę odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy do niej marchewkę, kukurydzę, majonez, sok z cytryny i szczyptę cukru. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.