Surówka z białej kapusty

Surówka przygotowana ze świeżych warzyw to idealny dodatek do każdego obiadu. Warto zadbać o to, by każde danie zawierało, chociaż znikomą porcję warzyw, bogatych w witaminy.

Jedną z bardziej popularnych surówek obiadowych jest surówka z białej kapusty. Bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej przygotować, koniecznie zapoznajcie się z przepisem.

Surówka z białej kapusty

Składniki

  • 200 g białej kapusty
  • 100 g kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Kapustę i cebulę drobno kroimy, zasypujemy szczyptą soli. Odstawiamy na 15-20 minut, aby zmiękła i puściła sok.

  2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

  4. Kapustę odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy do niej marchewkę, kukurydzę, majonez, sok z cytryny i szczyptę cukru. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 1 =