Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry to kolejne przepyszne przetwory z ogórków, które szykuję co roku. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze smakują na kanapkach. Mają delikatnie słodkawo-kwaśny posmak, który uwielbiam!

Te pyszne i proste w przygotowaniu ogórki w curry są gotowe do spożycia już po tygodniu od przygotowania. Można je serwować również jako dodatek do dań i przekąsek z grilla. Fajnie komponują się z grillowaną kiełbasą czy karkówką. 

PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE CURRY

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 1 mała cebula
  • 4 liście selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 gałązki kopru z baldachami
  • 2 łyżeczki gorczycy

Zalewa

  • 1 l wody
  • 3 łyżeczki curry
  • 300 g cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Wykonanie

  1. Do rondelka przelać wodę, ocet, dodać curry, cukier oraz sól. Całość wstawić na gaz i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.

  2. Ogórki umyć w zimnej wodzie, obrać w pokroić w podłużne plastry.

  3. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.

  4. Na dno słoików włożyć cebulę, koper, liść laurowy, gorczycę, liść selera. Pionowo układać plastry ogórków i zalewać przestygniętą zalewą.

  5. Słoiki zakręcić i zapasteryzować. Na dno garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, ułożyć słoiki jeden obok drugiego, tak by się nie dotykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Następnie wyjąć słoiki i ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do przestygnięcia.
Ogórki w zalewie curry przepis
Przepis na ogórki w zalewie curry

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 24

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × trzy =