Ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe

Prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka twarogowe – to idealna przekąska dla miłośników kruchych ciasteczek i nie tylko. Dodany do ciasta twaróg sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę. Jednocześnie są sycące i pełnowartościowe, ponieważ zawierają dużo białka.

Przepis na kruche ciasteczka twarogowe jest niesamowicie prosty a same ciasteczka szybkie do zrobienia. Posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciakom. Zapraszam na przepis!

CIASTECZKA TWAROGOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu chudego
  • 250 g masła
  • cukier do posypania

Wykonanie

  1. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz twaróg. Całość wyrabiamy na ciasto ręcznie lub za pomocą robota.

  2. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, oprószamy mąką, by się nie kleiło i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.

  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy, posypanej mąką.

  4. Z ciasta, za pomocą foremki w kształcie serduszka wykrawamy ciasteczka i wykładamy je na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posypujemy cukrem.

  5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, do zarumienienia.
Ciasteczka twarogowe przepis
Przepis na ciasteczka twarogowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 252

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − cztery =