Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto malinowa chmurka! Kruchy spód, maliny w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i chrupiąca beza to połączenie, któremu nikt się nie oprze.

Ciasto malinowa chmurka to numer jeden w mojej rodzinie. Niezależnie od okazji to ciasto po prostu musi być na stole. Każdy je uwielbia i nikomu się jeszcze nie przejadło. Przepis na ciasto malinowa chmurka nie jest skomplikowany choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Mimo wszystko polecam wykonać malinową chmurkę, bo jest obłędna w smaku i zawsze szybko znika ze stołu.

CIASTO MALINOWA CHMURKA PRZEPIS

Składniki (na blaszkę 24×34)

Kruche ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka
  • 10 g cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z galaretką

  • 500 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 800 ml wrzątku

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Beza

  • 3 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru

Przygotowanie

Ciasto kruche:

  • Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 24×34 wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto z blaszką ponownie wstawić do lodówki na 30 min.
  • Po upływie czasu ciasto wyciągnąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec przez 15 minut (funkcja grzania góra-dół).

Warstwa z galaretką:

  • Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Do przestygniętej galaretki dodać maliny i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę z malinami przełożyć na kruche ciasto i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa śmietankowa:

  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając stopniowo dodawać mascarpone. Przygotowaną masę wyłożyć na galaretkę. Formę z ciastem ponownie wstawić do lodówki.

Beza:

  • Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas cierpliwie ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z termoobiegiem. Piec przez ok. 60 minut.
  • Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
malinowa chmurka przepis
malinowa chmurka sprawdzony przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.